Objavio: CCAA

Razmišljate li nekome za Božić pokloniti dron?

Posljednjih nekoliko godina dronovi su se nametnuli kao jedan od najtraženijih poklona bilo da je riječ o rođendanskim ili poklonima za Božić. Lako dostupna kupovina preko interneta, jednostavno upravljanje na daljinu, lakoća manevriranja i kristalno jasna fotografija iz ptičje perspektive iznimno su privlačni za entuzijaste i ostalu javnost svih dobnih skupina. Putem interneta je dostupno više od stotinu modela dronova, u rasponu cijena od nekoliko stotina do nekoliko desetaka tisuća kuna.

Međutim, ako u ove blagdanske dane planirate pokloniti dron svojim prijateljima, rođacima ili kolegama na poslu, trebali bi im reći da ih registriraju pri Hrvatskoj agenciji za civilno zrakoplostvo, besplatno i vrlo jednostavno na web adresi:

https://drone.ccaa.hr/user/index.php

Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo započela je 3. lipnja 2019. s primjenom online aplikacije za registraciju operatora sustava bespilotnih zrakoplova. Aplikacija je namijenjena za registraciju kako operatora sustava bespilotnih zrakoplova koji izvode radove iz zraka bez obzira da li rade za osobne potrebe ili za naknadu.

U proteklih nekoliko godina pojavio se velik broj sustava bespilotnih zrakoplova i njihovih operatora. Do danas je bilo moguće jedino ručno upisivanje podataka u registar, a kako je broj prijava postajao sve veći, pojavila se potreba za razvojem automatizirane prijave i registracije operatora sustava bespilotnih zrakoplova popunjavanjem online obrazaca.

Kako bi se uskladila sa budućom europskom regulativom, Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo učinila je dostupnom aplikaciju koja omogućava jednostavnu i brzu registraciju operatora bespilotnih zrakoplova putem sustava e-građani koji je u nadležnosti Ministarstva uprave.
Hrvatski državljani koji će se registrirati kao operatori sustava bespilotnih zrakoplova putem sustava e-građani oslobođeni su plaćanja pristojbi.

Za sve ostalo vezano uz korištenje sustava bespilotnih zrakoplova posjetite:

http://www.ccaa.hr/hrvatski/opcenito_367/